// Documentaire  
 
  • Interviews deel 4
  • Interviews deel 3
  • Interviews deel 2
  • Interviews deel 1
  • De Strangers LIVE
  • Inleiding

INTERVIEWS DEEL 4

Een documentaire over De Strangers? Jazeker!

Gert Verhulst en Hans Bourlon

De oprichters van Studio 100, zingen “Antwarpe”, met een Dendermondse aanpassing door Hans Bourlon. Deze laatste was zeer gecharmeerd door een verrassingsvideo van De Strangers t.g.v. het gouden jubileum van zijn ouders.

 
     

Eddy Wally

Wereldberoemd in Vlaanderen als charmezanger. Hij springt uit een vliegmachien, alleen maar om De Strangers te zien, en laat zich verleiden tot Antwerpse uitspraken.

 
     

Carl Huybrechts

Bekend sportcommentator van de VRT en al jarenlang het “gezicht” van de “Night of the Proms” in Antwerpen en omstreken heeft enkele zangers van het Harlem Gospel Choir het Antwerpse volkslied bij uitstek aangeleerd, getuige aan fragment in “De laatste show”.

 
     

“High Deedly High” uit “15 jaar Strangers” 1967
De Strangers zingen in het Engels! Ter gelegenheid van 15 jaar Strangers in 1967 maakte Rik Gyles voor de toenmalige BRT een fictieve documentaire  waarbij ze ook in een opnamestudio belandden. De modern aandoende “one take”- cameravoering ontstond uit bittere financiele noodzaak wegens slechts 1 camera voorhanden. Merk ook Charel Janssens op als “man aan de knoppen” en saxofonist Rene Van Laken. Deze laatste maakte enkele jaren later (tijdelijk) deel uit van De Strangers.

 
     

De Prémetro.
In de jaren 70 van vorige eeuw waren Meir en De Keyserlei één open bouwwerf: de Antwerpse Premetro werd aangelegd. De Strangers hadden er zo hun eigen idee over.

 
     

Rene Van Laken
Haalt herinneringen op aan Nekka 1974 waar De Strangers als buitenbeentje in het rijtje Nederlandstalige kleinkunstenaars het meeste succes haalden. Waar o.m. Gerard Cox (’t Is weer voorbij die mooie zomer) en Loeki Knol (Algebra) door het publiek werden weggejoeld, kregen De Strangers, bij het aanslaan van de eerste akkoorden van “Antwarpe”, iedereen in eerste instantie muisstil waarna een vol Sportpaleis losbarstte bij het refrein: “Antwarpe gij zè gij veur mij...” Een kippevelmoment, dat Rene altijd is bijgebleven.

 
     

Luk Smets
De ex-Pebble (Seven horses in the sky) werd nadien de rechterhand van producer Al Van Dam en in die hoedanigheid maakte hij o.m. voor De Strangers de nodige aangepaste arrangementen van de hits die De Strangers parodieerden. Een grappig voorbeeld is Aneka’s “Japanese Boy” dat De Strangers grappig omvormden naar “Japanneezaffaire”; want “zowel den Eyskens als Claes deejen on de crisis gin blaas dus wie weurd hier de volgende baas:
datsun kawasaki mazda toyota
hitachi toshiba
fuji sanyo seiko sony yashica
suzuki yamaha ... aaa
mitsubishi honda

 
     
     
     

INTERVIEWS DEEL 3

Een documentaire over De Strangers? Jazeker!

In dit derde deel komen naast bekende Vlamingen, waaronder de laatste drie burgemeesters van Antwerpen, ook niet-bekenden aan bod die vertellen over hun band met De Strangers.

Luc Van de Poel

Gitarist bij de Antwerpse punkgroep “The Kids”, was in zijn jonge jaren  weg van de formidabele samenzang van De Strangers. De Strangersparodie “Punk” op  Plastic Bertrand’s “Ca plane pour moi” (op zich in feite al een punk-parodie) vond in zijn ogen evenwel geen genade. “Het klonk voor gene meter...”

 
     

Wim Van Linden

Een wijkagent (van het Antwerpse Deurne-Noord) met het hart op de juiste plaats, organiseerde regelmatig benefietavonden voor kankerpatientjes, waarbij ook De Strangers optraden. Dit resulteerde o.m. in verschillende plaatopnamen van De Strangers met de Agenten Deurne-Noord en als klap op de vuurpijl een verrassingsact op de viering “40 jaar Strangers” in 1991 van deze wijkagenten met “A‘k ‘ne Stranger kon zijn”.

 
     

Luc Appermont

Bekende televisiepresentator op de toemalige BRT en VTM, zag De Strangers voor de eerste keer optreden in de jaren 60, in Bilzen.

 
     

Dirk Stallaert

Vlaams striptekenaar, onder meer bekend vanwege zijn medewerking aan de stripreeksen Nero, De Kiekeboes en Suske en Wiske, tekende in 1987 een strip over De Strangers, naar een scenario van Patrick Vermeir.

 
     

Liliane St-Pierre

Zangeres en in 1987 vertegenwoordigster van Belgie op het Eurovisie-songfestival met “Soldiers of Love”, werd zoals menig ander songfestivaldeelnemer door De Strangers-molen gedraaid. In 1987, met het 35-jarig jubileum van De Strangers, resulteert dit in een gecombineerd “Eieren of joeng/Soldiers of love”-liedje, tot groot jolijt van Liliane.

 
     

Dirk Van Vooren

Acteur, bekend als Steven Stil in “Piet Piraat”, was aanwezig op het afscheidconcert van De Strangers op 14 mei 2002 en was sterk onder de indruk van John’s verkleedpartijen tijdens “Jantje zag eens pruimen hangen” temeer omdat hij zelf een soortgelijke act had.

 
     

Jacky Coppejans

Gedurende de laatste 15 jaar de vaste begeleider van De Strangers, en eerder ook van o.m. La Esterella, beleefde nog het meeste plezier aan de zogenaamde “Flandria”-tochten. Tijdens de mosselvaarten vanuit Antwerpen naar Yerseke brachten De Strangers telkens met veel bijval  een mini-concert.

 
     

Patrick Janssens

Huidig Burgemeester van Antwerpen, kreeg bij een ontvangst van De Strangers op het stadhuis een foto van een eerdere ontvangst, in 1977, door Burgemeester Craeybeckx uit handen van De Strangers. Het heeft nu een ereplaats in zijn kabinet.

 
     

INTERVIEWS DEEL 2

Een documentaire over De Strangers? Jazeker!

Ben Crabbé
IHij begon als drummer bij ’De Kreuners’. Maar dankzij de VRT heeft Ben toch ook al een rijkgevulde TV-carrière achter de rug. Eerst als imitator van Mike Verdrengh, later presenteerde hij het spelletje’ Topscore’ en het mediamagazine ’Nieuwe Maandag’, en zien we hem nog elke dag in ’Blokken’, de opener van de TV1-avond.
Rasechte Tienenaar Ben is, net als de andere Kreuners,  ook een fan van De Strangers. Jarenlang bleef de vraag “Wat zijn toch ‘rooi bezekes’ ?“ door zijn hoofd spoken, tot hij het De Strangers in 2002 in het Amerikaans Theater kon vragen.
Regelmatig komen De Strangers in de kwisvragen van het populaire VRT-programma “Blokken” – met Ben als presentator – aan bod, waarbij Ben steevast het Antwerps dialect hanteert. Iets waar hij, volgens de meeste Antwerpenaars, jammerlijk in faalt.

 
     

Jan Van Rompaey

Jan Van Rompaey bestond nog uit zwart en wit toen hij in 1967 zijn eerste stappen zette op uw scherm. Sindsdien bewandelde Jan Van Rompaey alle mogelijke paadjes van televisieland. Hij verkende de weg van de satire met ‘Magesien’, ging met ‘Echo’ en ‘Terloops’in de richting van de human interest en stapte in volle vaart langs alle mogelijke vormen van praatprogramma’s, met o.m. “Argus”.
In 1967 interviewt hij De Strangers, ter gelegenheid van “15 jaar Strangers”, voor het toen populaire radioprogramma “Trammelant”.

 
     
Inge Schoups

De Stadsarchivaris van het 'Stadsarchief  Antwerpen' verklaart waarom het archief van De Strangers werd opgenomen in haar collectie.

  ;
     

Hart Beernaert


Historicus. De verzen “In den tijd van de Rock & Roll, zat de kerk en de cinema vol” brachten hem er toe om aan de Universiteit Antwerpen een masterscriptie te schrijven over De Strangers.

 
     

Marc Van der Linden

Een gepensioneerd leraar uit Lier, die John De Wilde in 2008 ontmoette in Turkije en het niet kon laten om John te bedanken voor de “Schele Vanderlinde”. Dit resulteerde in een éénmalig optreden in het hotel van “John en Andere Strangers” waarbij het pompierslied en uiteraard ook “Antwarpe” werd gebracht.

 
     

Bart De Wever

Politicus en “bijna-slimste mens ter wereld van 2009”. Hij was in zijn jonge jaren sterk onder de indruk van De Strangers.

 
     

Bob Cools

Burgemeester van Antwerpen van 1983 tot 1994, was vooral gecharmeerd door “De Warrekvraa” van De Strangers want dat liedje deed hem sterk denken aan de schoonmaaksters in stadsdienst: “Die van’t Stad, dat zijn echte Madammen...”

 
     

Leona Detiège

Burgemeester van Antwerpen van 1995 tot 2003 had als kind een band met De Strangers omdat deze met de gemeenteraadsverkiezingen in 1964 in een verkiezingsliedje (als De Loeffers) het verkiezingsprogramma bezongen van haar vaders politieke rivaal, nl. de populaire en veel te vroeg gestorven schepen van openbare werken Frans Tijsmans. Het plaatje kon in huize Detiege, in de volkse wijk Luchtbal, alleen “klandestien” gespeeld worden.

 
     

INTERVIEWS DEEL 1

Een documentaire over De Strangers? Jazeker!

Claudia Sylva
In de jaren 60 zong zij als 16-jarige “J’ai pleuré” naar de hoogste regionen in de hitparade. De Strangers vormden dit prompt om tot “ ‘k Hem geblet” en waar Claudia treurde om een verloren liefde, “bletten” De Strangers door van het “pellen van ‘nen ajuin”  

 
     

Ed Kooyman
In de jaren 70 introduceerde hij, nadien ook met Herman Van Haeren, met succes de “folk/blue grass-muziek-met-een-antwerpse-inslag”

  >
     

Luc Caals
Deze Schotense komiek draait ook al ettelijke decennia mee in de Vlaamse showbizz.

  >
     

Lutgart Simoens
Eén van de pioniers in Radioland. Vanaf 1969  24 jaar lang wekelijks “Vragen staat vrij” presenteren – hét grote verzoekplatenprogramma op zondagavond van Radio 2 Antwerpen – en op vrijdag ook nog “Platenpoets”, met de wekelijkse weerbabbel van Armand Pien, en daardoor “De Engel van Vlaanderen” genoemd.

 
     

Nicole en Hugo

Bekendste Vlaams zangkoppel, actief sinds de jaren 70, wereldwijd beroemd omwille van hun deelname aan het Eurovisie-songfestival met Baby Baby, maar recent ook door hun versie van “Pastorale” van Ramses Shaffy en Liesbeth List.
 
     

Rik Gyles
Rik Gyles kreeg een toneelopleiding aan de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen, en volgde aansluitend nog lessen aan de Academy of Television Arts and Sciences te New York. Van 1961 tot 1969 was hij realisator en producer bij de Belgische Radio en Televisie. Hij stond mede aan de wieg van de Kleinkunst-opleiding van de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen, waar hij van 1969 tot 1973 werkleider-kleinkunst was. In 1973 werd hij adjunct-studieleider van de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam, en in 1977 werd hij stafmedewerker van De Toneelschool aldaar.

 
     

Tom Naegels

Was eerst journalist bij o.m. “De Standaard” met wekelijkse columns, publiceerde nadien zijn eerste roman “Los” en recent “Beleg”
 
     

Tony Corsari

De peetvader van de Vlaamse quizmasters. Presenteerde o.m. De Muziekkampioen en “Eén tegen allen” in de jaren 50 en 60. Stopte in 1965 met een laatste aflevering van “Eén tegen allen” waarin hij tegelijk presentator en “uitdager” was. Heeft nadien nog éénmaal de presentatie van een TV-show op zich genomen, nl. in 1972 voor “20 jaar Strangers”, op uitdrukkelijk verzoek van De Strangers zelf, met wie hij tijdens zijn actieve presentators-loopbaan heel veel heeft opgetreden.
 

 

DE STRANGERS LIVE

Oekandana

Tijdens het afscheidsconcert op 14 mei 2002, in de Elisabethzaal in Antwerpen brengen De Strangers "Oekandana" als eerste liedje van een potpourri, waarvan de titels door John, zoals een volleerde veilingmeester, werden geselecteerd

 

De Pruimentijd

Het liedje wordt voorafgegaan door een promotie-actie ter bevordering van de pruim, iets waar John zich helemaal in kan uitleven.Ofwel "De Antwerpenaar als internationale taalvirtuoos", uiteraard zwaar overgoten met een antwerpse saus

 

Jantje zag eens pruimen hangen

Uit het afscheidsconcert van De Strangers, in de Elisabethzaal te Antwerpen op 14 mei 2002. Op de tonen van Soeur Sourire's "Dominique" kan John zich weer eens tenvolle uitleven in een reeks fenomenale verkleedpartijen. Verbaas u voorafgaand aan het hoge tempo van grappen waarop John de zaal trakteert, waarbij er één op zijn minst "op het randje" is.

;

INLEIDING: opwarmertje

Een documentaire over De Strangers? Jazeker!

Het plan voor deze documentaire had enkele jaren nodig om te rijpen, maar in 2008 was het zo ver. René Van Camp, eindredacteur van destrangers.org, trok gewapend met enkele camera's en begeleid door een regisseur naar de eertse BV's voor het afnemen van interviews. Aangezien dit een twee-mansproject is, bovendien te realiseren buiten de werkuren, spreekt het vanzelf dat we het verhaal van "De Strangers", van het stichtingsjaar 1952 tot nu, in schuifjes zullen brengen. Meer nog dan onder "Historiek" zal het verhaal gekruid worden met foto's, geluids- en beeldfragmenten. Het is tevens uitkijken naar de soms verrassende interviews met Bekende Vlamingen van vroeger en nu, met o.a. Gaston Berghmans, Will Ferdy, Jo Leemans, Yvonne Verbeeck, La Esterella, Jos Ghysen, Louis Verbeeck, Bob Davidse, Axl Peleman...

Vergeet dus zeker niet om geregeld deze sectie op te volgen!

 

CREDITS:
Camera en geluid: Guido Canfyn
Interviews: René Van Camp
Redactie: Valeria Van Camp
Samenstelling en productie: René Van Camp
Met dank aan alle geinterviewden voor hun kostbare tijd.

 

De volledige inleiding is intussen beschikbaar, verdeeld in drie delen:

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

 
 

Home | Historiek | Discografie | Documentaire | Media