Historiek
Ontdek het verhaal van De Strangers in drie hoofdstukken:
- 1952-1998: Ontstaan, hoogtepunt en controverse
- 1999-2002: Een afscheid in schoonheid
- 2003-2015: Een actief pensioen
Het Strangersarchief > Historiek > 1999-2002
Historiek: 1999-2002 - Een afscheid in schoonheid
Stoppen de Strangers of gaan ze door? Ze brengen wel geen nieuw single uit dit jaar maar buiten de optredens halen ze toch nog af en toe het TV-scherm.
Tijdens de debatten op VTM voor de parlementsverkiezingen van dat jaar krijgen diverse Bekende Vlamingen met (al dan niet terechte) politieke ambities een veeg uit de pan wanneer de Strangers een aangepaste versie brengen van hun "Politieke Lieke" ("Wonderful World" van Sam Cooke).
Op initiatief van René Van Camp krijgen De Strangers een eigen plaats op het WWW: destrangers.com (later destrangers.org). Rechts: de homepage van de eerste versie van de site. Een voorbeeld uit 2003. |
De Strangers op TV-6
Voor 'TV-6' van Luk Alloo geven de Strangers in 1999 toe dat ze ooit hebben opgetreden voor een naturistenclub. Daarbij werd hen gevraagd om dan ook zonder kleren aan op te treden,... kwestie van één te zijn met de club.... Ja ja...wanneer het zover is, zijn zij blijkbaar de enigen in de zaal in adamskostuum! ...en als dàt niet waar is, dan is het toch goed gevonden!
Lees meer
"Politieke Lieke", versie 1999
Zedde judo-coach of journalist
kreuner, voetballer, top-10 artist
schoonheidsmiss of struise zangeres
en wild’ altijd meer en meer succes
leent oe koppeke dan van B.V.
on de VU of on de VLD
SP, Agalev of CVP
kiest partij veur de portemonnee
snapte gij waaroem da Sterken Dirk
en De Decker meedoeng on die sirk
van Dingenen en van Grootaers wette ochgot
z’haawe de mense altijd veur de zot
en zie d’ons Margriet al as eerste minister
nee da d’is giên zicht
mor Reddy De Mey da d’is toch veel triester
en lak Jean-Luc e zwaargewicht
veur wie in de politiek zou gaan
kommet er in de eerste pleuts oep aan
van wa link te zen en rad van toeng
oem ne moeilijken uitleg te doeng
bla bla bla bla bla bla bla bla bla
rood geel blaut
patati patata patata
joenk en oud
leent oe koppeke dan van B.V.
kiest partij veur de portemonnee
Historiek: 2002
Zoals ze zelf altijd zeggen: "De Strangers zijn niet kapot te krijgen...", bewijzen ze dit door, na lange tijd, nog eens een nieuwe single uit te brengen.
Het succes van het moment is "Anton aus Tirol" van DJ Otzi. Dit liedje is uitermate geschikt voor een Strangerspersiflage, zeker in combinatie met de extreemrechtse Jorg Haider-perikelen in Oostenrijk en de daaropvolgende Europese banbliksems, met onze minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel op kop. "Piet Snot" is altijd de dupe; "al van in de moederschoot, wazzek nen onnozele kloot", hetgeen door Chris Duchausoit vertaald werd naar: "ik was een loeder van in de baarmoeder".
Dit laatste was naar aanleiding van een item over Nest en de Strangers in 'Bracke & Crabbé', een VRT- TVprogramma/show met vooruitblik op de gemeenteraadsverkiezingen, waarvoor Nest in Antwerpen opkwam voor de CVP.
Met "'t Moest mor zoe goe nie zijn", op de tonen van het winnend Eurovisiesongfestivalliedje "Fly on the wings of love" van de Olsen Brothers, vraagt Alex zich af waarom al de dingen die we plezant vinden toch zo slecht zijn voor de gezondheid.
"De Strangers live op TV".
Met deze slogan pakt ATV uit om twee optredens van De Strangers, op 15 en 22 oktober, aan te kondigen. In het zondagvoormiddag-praatprogramma 'Wakker op zondag' brengen De Strangers inderdaad live en a capella "Hondepoep" en "De pruimentijd".
"De Strangers staan er weer, in Antwerpen, en ze zijn door niets kapot te krijgen, ook niet door hondepoep", oordeelt presentator Karl Apers.
(Noot van John De Wilde: Bij deze danken De Strangers de directeur van ATV.)
19 november: Antwerp - Beerschot (nu officieel Germinal Beerschot Antwerpen geheten)
Beide Antwerpse voetbalclubs spelen in hun eerste derby sinds 10 jaar voor de titel ... "Ploeg van 't Stad" (...meer zit er blijkbaar niet in, helaas..). Er is volop sfeer. Ook de Strangers doen, met een kort optreden vooraf, een duit in het zakje. Met "Piet Snot" zit de sfeer er goed in. De Antwerp-aanhang vindt niet beter dan "Piet Snot" om te vormen tot "Beer Schot".
Maar het hoogtepunt wordt bereikt wanneer ze "Antwarpe" inzetten.... De tienduizend aanwezige supporters zingen de "Antwerpse Brabanconne" uitbundig mee... om kippevel van te krijgen!
9 december: Strangers Goud
Bij hun nieuwe platenmaatschappij ARS nemen ze een techno-versie op van "Bij de rijkswacht". De CD-single wordt verwacht tegen half januari. Op deze manier willen ze de jongerengeneratie van 13 tot 18 jaar kennis laten maken met de Strangers. (Raar maar waar!)
In afwachting daarvan verschijnt er op 9 december een compilatie-CD - de eerste echte, volgens de Strangers - met al hun grootste hits. Hij heet toepasselijk "Strangers Goud". En ze krijgt de nodige aandacht. Zowel VTM als VRT besteden er een item aan in respectievelijk 'Luk Alloo's TV6' en 'De rode loper'. Ook in het nieuwe stadsmagazine Zone 03 verschijnt er een interview met de Strangers.
Historiek: 2001
De heropgenomen single "Bij de Rijkswacht" wordt toch niet uitgebracht. Het productiehuis ARS vindt dat het resultaat niet aan haar verwachtingen voldoet. De Strangers laten het niet aan hun hart komen. De optredens o.a. in St-Amandsberg en Riemst zijn een succes, want uitverkocht. Zij zorgen voor een ambiance die aanstekelijk werkt op het talrijk opgekomen publiek.
Niettegenstaande dat alles, verklaart John in april, tijdens een radio-interview voor Radio7, dat de Strangers volgend jaar er mee gaan stoppen. Dan zouden zij hun 50-jarig jubileum vieren en ze vinden dat zulke mijlpaal een goede gelegenheid is om te zeggen: "Het is goed geweest... we stoppen."
Om de media in te lichten maken de Strangers gebruik van de nieuwste communicatiemiddelen. Via de Strangerswebsite wordt op 5 mei een persbericht naar alle kranten-, weekbladen-, tv- en radio-redacties gestuurd. Zij besteden veel aandacht aan de melding.
De Zondag brengt als eerste het bericht, op zondag 6 mei. De Strangers zijn diezelfde avond een item in het ATV-nieuws, met een interview met Bob Van Staeyen. Ook het VRT-programma ''De Rode Loper' besteedt er een item aan. Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, De Nieuwe Gazet en hun aanverwante dagbladen brengen het nieuws op de eerste pagina met verwijzing naar een uitgebreid artikel op de binnenbladzijden. Toch heerst er verwarring: stoppen de Strangers NU of binnen een jaar? Lees je enkel de titels dan kom je tot de conclusie dat ze nu al definitief gestopt zijn. Sommige kranten houden het kort zoals De Standaard die, zoals het een kwaliteitskrant past, het bericht wel correct weergeeft: het einde is wel degelijk bepaald op 8 mei 2002. In De Morgen wordt er met geen woord over De Strangers gerept, Humo zit in hetzelfde spoor als Joepie, ook daar geen woord over De Strangers.
Een echte verademing is het bericht in een fijn weekblad: Bonanza. De gehanteerde ironie in het artikel is van hetzelfde niveau als deze van Alex Boeye of Gust Torfs. Nu nog trachten om de tekst krachtig samen te ballen en proberen om ze in rijmvorm gieten en we kunnen zelfs spreken van een nieuwe Stranger in wording!
Hoedanook, onze "Schalkse Ruiters" kregen een koekje van eigen deeg, want deze keer hebben de Strangers hén op het verkeerde been gezet. Ook zij maakten de fout te denken dat De Strangers nu al gestopt waren. Gelukkig voor hen is onze maatschappij tolerant en wordt één fout wel vergeven. Men is des mensen... nietwaar.
In een reactie op dit artikel, relativeerde Stranger Bob toch enigszins: "Als ge stoempt, moet ge ook tegen ne stoemp terug kunne."Op 8 mei, tijdens de viering van hun 49-jarig bestaan in De Jachthoorn te Kontich, worden De Strangers uitgebreid geïnterviewd door Gazet van Antwerpen en door Het Laatste Nieuws. Beide interviews verschijnen in de weekend-editie.
Het Laatste Nieuws sluit het interview mooi af: "De Strangers waren om te lachen, blijkbaar is dat een aantal mensen ontgaan". De Gazet van Antwerpen zorgt voor een primeur: fragmenten van het interview zijn op hun site als videoreportage te zien.
Als gevolg hiervan worden de Strangers overspoeld met vragen om optredens. Zij beginnen aan een ware afscheidstoernee door gans Vlaanderen.
Er zijn ook plannen om nog eens een singletje op te nemen. Al in augustus heeft Alex een tekst klaar: "W'hadde wille wete", op de melodie van "Everybody" het winnend Songfestivalnummer 2001 van Tanel Badar en Dave Benton. In het liedje zijn ook de Strangers, zoals iedere Belg, "wreed kerjeus" naar de volgende troonopvolger, die in november geboren zou worden. De repetities en de opname worden almaar uitgesteld doch de tijd begint te dringen; november is niet ver meer af! Uiteindelijk gaat de opname begin oktober door en komt de single op de markt op 25 oktober, juist op hetzelfde moment dat prinses Elisabeth wordt geboren!
Voor de promotie van hun single maken de Strangers ook nu gebruik van de moderne middelen en sturen ze een elektronisch persbericht naar de media. Meer nog, ze stellen het liedje, in mp3-vorm, gedurende een week gratis ter beschikking op het internet.
Deze keer is er meer media-aandacht dan anders voor De Strangers. Voor 'De Rode Loper' wordt er een videoclip gemaakt, voor de poorten van kasteel "Den Brandt", aan het Antwerpse Nachtegalenpark. Er is ook een kort interview in het programma van Terry Verbiest 'Aan tafel'. Ze zingen het liedje ook bij "Somers en Verschueren' op Radio 2.
Blijkbaar hebben de Strangers terug de smaak te pakken van de platenopname. Er wordt alleszins gewerkt aan een nieuwe cd, want Alex heeft nog een twintigtal teksten in zijn schuif liggen. Uiteindelijk zal het een dubbel-cd worden, na 28 langspeelplaten en CD's is dit hun eerste! Met 26 nummers, waarvan 19 nieuwe. De "release" wordt verwacht tegen begin februari 2002.
En in december is Michel Follet voor ATV 'ten huize van' de Strangers, naar aanleiding van een CD die hij heeft uitgebracht met allemaal Antwerpse liedjes. Daarbij mocht zeker "Antwarpe" niet ontbreken!
Historiek: 2002
Het worden drukke tijden! Heel Vlaanderen wil de Strangers blijkbaar nog 1 keer aan het werk zien. En ze hebben succes! Menig organisator verzucht: hadden wij maar de beschikking gehad over een zaal met tweemaal zoveel capaciteit! Regelmatig wordt er twee keer opgetreden: in Kapellen, Temse en op Top Hat Linkeroever gebeurt dit nog wel op dezelfde dag!
Op 11 januari huldigt Garage Beerens zijn nieuwe gebouwen in, recht tegenover Metropolis. Naast Sergio en Geena Lisa zijn ook de Strangers van de partij. Zij brengen een korte medley met o.a. "Bij de Rijkswacht" en "Ik zen zo gere polies". Daarmee komt de sfeer goed los onder de talrijke aanwezigen. "We want more"-geroep is niet van de lucht en ze krijgen er de "Sinjorenmix" erbij, met Hollandse polonaises tot gevolg.
Begin februari zijn zij, samen met Gary Hagger, te gast op "Antwerpen Zingt… Indoor", dat doorgaat in het Sportpaleis. De spreker van dienst kondigt de Strangers aan als de Rolling Stones van Vlaanderen. Onder luid applaus geven de Strangers hun potpourri van gekende successen ten beste; van "Oekandana" tot "Zorba". Ze worden door het 6.000-koppige publiek zo goed en zo kwaad als het gaat meegezongen. Het "We want more"- en "Bis, bis"-geroep langs alle kanten kan wegens het strakke tijdsschema niet door de Strangers beantwoord worden. Voor hun tweede optreden, "Antwarpe", heeft het publiek de tekst niet nodig; wie kent er het Antwerps volkslied niet? De kranten berichten over dit zangevenement; de ene al wat uitgebreider dan de andere. Ook de TV was alom tegenwoordig.
Hun afscheidstournee brengt de Strangers naar de diverse hoeken van Vlaanderen, van Temse tot Wervik. Ondertussen nemen ze van Berchem Sport (Nest is er een fervent supporter van) afscheid met de "Sinjorenmix" en natuurlijk "Antwarpe", door de supporters begeleid met gestampvoet op de tribunes.
Op 14 maart stellen de Strangers in de lokalen van Brouwerij De Koninck, hun allerlaatste CD voor: "Ons leste… Nief!". Het is een dubbele geworden met in totaal 26 liedjes, waarvan 19 spiksplinternieuw. Jos Baudewijn is de spreker van dienst. Nu de CD er is, kunnen de Hollanders niet achter blijven. John heeft zich, totnogtoe vergeefs, uit de naad gewerkt om bij Strengholt (ex-Dureco) een verzamelbox in mekaar te steken van Strangers-nummers die nooit op CD werden uitgebracht; iets waar vele fans naar vragen. De Hollandse Heren komen alsnog op de proppen met een, jawel, driedubbele CD met de originele titel "50 jaar, The Strangers". Bij nader inzien blijkt het te gaan om een zuivere kopie van "45 jaar Strangers"! Pure volksverlakkerij dus! Alex is woest… ook omdat de vroegere broodheren blijkbaar niet meer weten dat dat zij al 30 jaar lang "DE Strangers" heten! Ook de media besteden aandacht aan "Ons leste… Nief!", zowel TV als de geschreven pers. De Strangers worden door ATV uitgenodigd om tijdens "Wakker op Zondag" het liedje "Daar gaad’ in Antwarpe" te brengen. Alex is er, samen met Pieter Loridon, de centrale gast. Ook Somers en Verschueren vragen de Strangers voor hun "Ochtendkuren"
Het afscheidsconcert in de Elisabethzaal is al maanden op voorhand uitverkocht, en ook het alternatief in de Arenberg. Daarom beslist de organisator Chris Bouchard (van theaterbureau Pimpernel) op het laatste ogenblik alsnog enkele bijkomende optredens in te lassen; op 23 maart in het "Theatrium" in Mechelen en de dag daarna in Zoersel. De "Lamme Goedzak" is in een mum van tijd volzet. In de Mechelse zaal, die aan 1200 mensen plaats biedt, komen slechts een 400 tal mensen opdagen; één van de weinige keren dat een Strangersoptreden niet uitverkocht is. Maar de sfeer telt voor het tienvoudige; de Mechelaars weten de Strangers te apprecieren.
In april wordt de Arenberg voor de laatste keer platgespeeld en heerst de sfeer van de grote dagen. Tijdens de pauze en ook na het optreden moeten de Strangers aanhoudend handtekeningen uitdelen en ook hun CD-verkoop loopt als een trein.
Op 18 april treden de Strangers voor de laatste maal op in het Sportpaleis. Met de Nekka-seniorennamiddag "Houden van.." staan ze, naast Jean Walter, Della Bossiers, Connie Neefs e.a., voor 12.000 enthousiaste senioren. Vooral wanneer de Strangers aan de beurt zijn, komt er beweging in de zaal. Pers en TV besteden ook hier de nodige aandacht aan.
"Swingpaleis voor 12.000 enthousiaste bejaarden", kopt Marc Coenegracht in De Nieuwe Gazet. " (…) Voor de pauze gaven De Strangers, die volgende maand op pensioen gaan, er nog een flinke lap op met een eindeloze medley uit hun 247 of zowat hits. Zaal op zijn kop en dat betekent in dit geval écht wel wat. (…)"
Voor Herman Van Donick van Gazet van Antwerpen was het "jammer dat De Strangers hun act begonnen met een playbackshow. Voor de rest repeteerden ze voor hun afscheid."
JEV in Het Nieuwsblad vindt dat De Strangers een thuismatch spelen: "De senioren mogen zelf kiezen welke hits de revue passeren. Bij Antwaarpe, de "Antwerpse Brabançonne", slaat de vlam pas echt in de pan. De bejaarden belonen de plaatselijke helden met een staande ovatie."
Op 4 mei, met de afscheidsmatch van Marc Degryse bij Germinal Beerschot Antwerpen zijn er ook talrijke artiesten aanwezig: Clouseau, Sergio… en ook de Strangers. Tijdens de rust brengen de Strangers, hoe kan het ook anders, "Antwarpe". Wanneer de laatste tonen van het Antwerps volkslied uitdeinen, nemen de supporters de zang van de verbouwereerde Strangers over; hun manier om ook aan de Strangers "Dânke" te zeggen.
De pers verwoordde het zo: "(…) Het Kiel daverde nog eens zoals in de vroegere hoogdagen, de ambiance was tot ver in de buurt te horen.. Zeker toen de Strangers tijdens de rust hun "Antwerpse Brabançonne" speelden. Ook zij kregen een onvergetelijk afscheid. Het stadion bleef "Antwaarpe gai ze gai veur mai…" zingen tot de Strangers tranen in de ogen kregen. (…)"
Het was ook de bedoeling om eveneens afscheid te nemen van de Antwerpsupporters, bij de derby van de daaropvolgende week, maar dit ging jammer genoeg niet door.
Tien dagen vóór het definitieve einde heeft Gazet van Antwerpen nog een interview met de Strangersvrouwen.
8 mei 2002. De Strangers bestaan 50 jaar. Zonder hun medeweten organiseren Chris Van Staeyen (dochter van …) en Paul D’hollander (een Antwerpse troubadour) met medewerking van de webmaster (René Van Camp), een receptie met tal van genodigden, voorafgegaan door een officiele en plechtige ontvangst op het stadhuis. Na een toespraak door burgemeester Detiège, waarin zij de Strangers opnieuw uitroept tot de ambassadeurs van Antwerpen, wordt hen een ets overhandigd en mogen zij het gulden boek tekenen. Tijdens de receptie achteraf krijgen de Strangers van de genodigden een glaskunstwerk, van de hand van Jeff Raes, met daarop de tekst van "Levenslank", geflankeerd door de koppen in silhouet van álle Strangers mét hun vrouwen erbij. Met dit alles zijn de Strangers blij verrast, doch Alex relativeert dit, gewoontegetrouw, in een interview met VTM-Exclusief. "Wij zijn inderdaad overweldigd, het was vandaag het ene dat na het andere kwam. Maar zoals VDB ooit zei: Te veel is trop… en trop is te veel". Pers en TV brengen uitgebreid verslag uit. |
|
En dan komt… 14 mei 2002. In een nokvolle Elisabethzaal brengen de Strangers al hun beste liedjes, die telkens begeleid worden met een daverend applaus en er zijn vele staande ovaties. De Boom Bigband staat hen bij met verschillende liedjes en Connie Neefs praat alles aan mekaar. In het voorprogramma vallen, naast Vader Abraham en Ed Kooyman, Filet d’Anvers en Voice Male het meest op. Zij brengen elk een Strangersliedje; Filet d’Anvers kiest voor "Paella van Manuela" en Voice Male leert "Kokenete spele". En de Strangers zouden de Strangers niet zijn indien ze niet op hun eigen manier, in typische Strangersstijl, een punt achter hun 50-jarige Strangerscarriere zouden zetten. Dat doen ze op 18 mei in Serskamp, met een optreden ten bate van "Kom op tegen kanker". Daar brengen ze voor de allerlaatste keer hun programma, ergens ver weg in Vlaanderen, in een rokerige, te warme en overvolle voetbalkantine met lange, aaneengeschoven tafels en waar het voorprogramma bestaat uit karaoke en verkleedpartijen door net niet dronken deelnemers. Kortom typisch Vlaams, want met veel leute. De plaatselijke bevolking ziet het belang van dit optreden in want de aanplakaffichen rond de kantine én in de wijde omgeving zijn in een mum van tijd verdwenen, de meeste gehandtekend door de Strangers zelf. Niet voor niks is de streek rond Dendermonde de Strangers héél goed gezind. |
De Strangers werden voor hun afscheidsconcert live begeleid |
In juli brengt De Nieuwe Gazet een week lang een overzicht van de carriere van de Strangers.
Op voorstel van Nest en met goedkeuring van de andere Strangers - hoewel, voor John met veel hartepijn - gaan op 24 oktober de meeste van hun rekwisieten onder de hamer. Het gebeuren gaat door in de "Boerentoren" en is ook ten voordele van "Levenslijn". Zo gaan de spuit met pompiershelm, de broek van grootmoemoe en de rijkswachtuniformen de deur uit. Het evenement is een succes want de verkoop brengt 3.000 euro op. De kranten en televisie brengen er verslag van uit.
Op 20 november worden de Strangers gehuldigd door Radio 2 voor hun 50-jarige carriere met een plaats in "De Eregalerij".
In het Casino van Knokke nemen zij de trofee in ontvangst, in het bijzijn van de hele Vlaamse showbizz. Een allerallerallerlaatste keer brengen de Strangers een korte medley met o.m. "Oekandana" en vooral "Antwarpe". Het gebeuren wordt nadien op Radio 2 uitgezonden. De kranten en weekbladen maken er ook melding van.
Eind november zijn de Strangers op bezoek bij hun "petekinderen" in de Zoo: het nijlpaardencomplex wordt omgedoopt tot "Hippotopia". ATV is er bij en ook de Gazet van Antwerpen.
Lees verder over een actief pensioen (2003-2015).