Wil je ook lid worden van "De Strangers v'r Altaaid" vzw? Klik hier om aan te sluiten!

Home > 8 mei 2017

65 JAAR DE STRANGERS
8 mei 2017

Op 8 mei 2017 opende in het auditorium van het FelixArchief te Antwerpen plechtig de minitentoonstelling over De Strangers. Op die dag, exact 65 jaar, geleden hielden Gust, Alex, Pol en John hun boreling – De (toen nog The) Strangers – boven de doopvont.

Stadsarchivaris Inge Schoups leidde Cas Goossens als gastspreker van de avond in. De voormalige Administrateur-generaal van de (toenmalige) BRT, hield een lofzang over De Strangers en sprak zich in de feestrede uit over de het gebruik van het dialect op de televisie. Als vurige verdediger van het Standaardnederlands bij de omroep heeft het dialect er ook zijn plaats, indien juist en authentiek gebruikt. Het is alleszins te preferen boven het vis-noch-vlees-tussentaaltje dat nu gehanteerd wordt.

Historicus Hart Beernaert schetste aan de hand van audio-fragmenten van Strangersliedjes de evolutie van de vakanties van de doorsnee Vlamingen in de afgelopen 50 jaar.

Schepen van Cultuur Caroline Bastiaens opende plechtig de tentoonstelling waarbij Alex, Bob, John en Nest de eer kregen om het lint door te knippen.

Nadien volgde een receptie, met een verrassingsact waaraan de aanwezigen actief deelnamen. Marktzangers-voor-de-gelegenheid Robby en Yves (ex-Schuppezot) hieven het Strangerslied ‘Gustafke’ aan, met gebruikmaking van de destijds door Alex gemaakte plakkaat. Het publiek zong telkens , net zoals toen op de markten , enthoesiast het refrein mee. De Schuppezot-ode aan De Strangers ‘Straffe Gasten’ was een mooie bonus.

Onder de genodigden, voornamelijk leden van de vzw ‘De Strangers v’r Altaaid’, bevonden zich o.m. Luc Caals, Jan Van Rompaey, Carl Huybrechts, Luk Smets, Luc Dielis, Aron Wade en ook de dochter van Jean Vanhoren, de eerste producer van De Strangers.
Ook de media waren er bij. De VRT bracht dit gebeuren in het afsluitend item van het Journaal en bij ‘Gazet van Antwerpen’ waren De Strangers voorpaginanieuws.

Een handige interactieve toelichtingsbrochure leidt u doorheen de tentoonstelling, met een aantal leuke audio- en videofragmenten van De Strangers (via QR-codes) als een aangenaam extraatje.

U kan de brochure HIER downloaden.

Bekijk een opname van 'Gustafke'

Enkele sfeerbeelden:

Keer terug naar home