Het begin
De Antwerpse muziekgroep The Strangers (geheel in de mode op z’n Engels) werd op 8 mei 1952 opgericht door Gust Torfs, Alex Boeye, Pol Bollansee en John De Wilde. Hun eerste publieke optreden volgde op 7 januari 1953 in de Feestzaal van de Krugerstraat te Hoboken voor de lokale KWB-afdeling.
In 1956 trad de groep voor het eerst op voor de Vlaamse televisie, met een optreden voor oudejaarsavond, opgenomen in Billiard Palace. Twee jaar later, in 1958, brachten ze hun eerste fonoplaat uit met Alleen en Tipitipitipso Calypso. Nog eens twee jaar later, in 1960, maakten De Strangers hun eerste plaat in het Antwerps met TV Truut (EP). De omschakeling naar het dialect was blijkbaar een succes want in 1961 volgde hun eerste Antwerpse Single Oek’andana. In hetzelfde jaar verschenen ze voor het eerst op de radio bij Omroep Gent.
In 1964 stopt Gust Torfs met optreden, maar hij blijft actief als liedjesschrijver. Robert/Bob Van Staeyen vervangt hem. In hetzelfde jaar wordt ook de eerste LP uitgebracht. Het volgende jaar 1965 zag het duizendste optreden. Twee jaar later, in 1967, mochten De Strangers hun eerste gouden plaat in ontvangst nemen voor de verkoop van in totaal 100 000 fonoplaten. Het succes leidde in hetzelfde jaar tot hun eigen tv-show. De boycot van dialectzangers door de BRT bracht geen einde aan het succesverhaal.
Het hoogtepunt
1968: René Van Laken komt als muzikant de groep versterken.
In 1971 oogst Alex roem met “De Gastarbeider”. Een jaar later vieren De Strangers hun twintigste jubileum met een tv-show met 2.238.000 kijkers. In 1975 werden De Strangers voor het eerst op het Antwerpse Stadhuis ontvangen door burgemeester Craeybeckx. Hetzelfde jaar brengen ze voor het eerst een volwaardig avondbenemend programma met ‘Bloemmekee’.
In 1976 sluit Nest Adriaenssen zich aan bij de groep, die voortaan vijf leden telt, tot het overlijden van Pol in 1984.
1977: Ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan verschijnt er een boek over de groep met als titel “De Strangers: een verschijnsel”.
1978: De lezers van het muziekblad “Joepie” roepen De Strangers uit tot de populairste groep.
1982: Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan verschijnt er een verzamelboek met alle liedjesteksten onder de titel “Al Ons Liekes”.
1983: De Antwerpse Abdijstraat maakt van De Strangers echte Reuzen – Er wordt een Strangersbier gecreëerd.
Na het overlijden van Pol in 1984 gaan De Strangers met hun vier verder. Tot aan hun afscheid in 2002 zal de samenstelling van de groep, bestaande uit John, Alex, Bob en Nest, niet meer wijzigen.
Het volgende jaar, 1985, ziet de verschijning van de solo-LP van Alex. Tevens treden De Strangers op voor koning Boudewijn.
In 1987 worden De Strangers geëerd met de Szukalski-award. Pol Bollansee krijgt eveneens een (postuum) eerbetoon in de vorm van de Pollekesworp, een evenement in samenwerking met enkele Antwerpse chocolatiers. Ook Gust Torfs wordt niet vergeten: in 1990 krijgt hij het “Bolleke van de maand”.
In 1989 speelt Bob Van Staeyen een rol in de tv-serie Benidorm. Enkele jaren later, in 1991, maken ook de andere Strangers hun opwachting op het kleine scherm wanneer ze hun eigen tv-serie krijgen op VTM: De Strangorianen. Op 26 januari 2011, twintig jaar na datum, brengt vtm deze reeks uit op dvd.
Nog in 1991 maken De Strangers samen met de politie van Deurne-Noord een single ten voordele van de kinderkankerpatiënten en … komen ermee in Tien om te zien. Bob Van Staeyen wordt “Snor van het Jaar”. Naar aanleiding van het nakend 40-jarig bestaan verschijnt het boek ’40 Jaar De Strangers’.
1992
Oktober 1992
John de Wilde moet onder het mes. Reeds lang heeft hij last van zijn nieren. Uiteindelijk wordt hem een nier afgenomen.
Producer Al Van Dam houdt het bij Dureco voor bekeken. Samen met hem verlaten De Strangers het label dat zij 34 jaar trouw zijn geweest. Vanaf nu zal “Indisc” de Strangers-platen uitbrengen. Dat gebeurt al meteen met “Veel te goe is half zot”, een cover van “Ain’t no doubt” van Jimmy Nail. Ze komen er mee in “Tien om te zien”.
November 1992
De Strangers treden op het overwinningfeest van het Vlaams Blok op met o.m. “De gastarbeider” en “De Ziekekas”. Dit wordt hen niet in dank afgenomen door de ’traditionele partijen’.
Enkele jaren daarvoor was er een gelijkaardige rel. Toen was een optreden van De Strangers buiten hun medeweten doorverkocht aan het Vlaams Blok. Daarop kwamen er kwade telefoons vanuit verschillende hoeken: van CVP (Leo Tindemans) over SP tot PvdA (Kris Merckx). Er werd gedreigd om “autobanden stuk te snijden” en “ruiten in te gooien”. De Strangers hebben toen wijselijk dit optreden afgezet.
De gevolgen van het optreden in november 1992 waren drastischer: naast nieuwe bedreigingen werden optredens afgezegd en kwam er een boycot op radio en TV.
1993
Maart
De gevolgen van het optreden voor het Vlaams Blok in november 1992 laten zich voelen.
De Strangers mogen niet optreden op het feest voor de gepensioneerden van de Sodipa, de personeelsvereniging van de Stad Antwerpen, onder druk van het ACOD-spektakelverbond. Die vindt dat het niet hoort om een groep te laten optreden die een Vlaams Blokfeest heeft opgeluisterd. De Strangers krijgen een cheque uitbetaald. Het bedrag van 65.000 BEF wordt door hen prompt overgeschreven naar de rekening van de plaatselijke Unicef-afdeling.
Ook de organisatie van “Antwerpen 93” (Antwerpen was dan Culturele Hoofdstad van Europa) wil niet met de Strangers geassocieerd worden, omdat zij “uitdrukkelijk voor extreem rechts hadden gekozen”, een uitspraak die intendant Antonis later nuanceert tot “geassocieerd met het Vlaams Blok”.
Tijdens het optreden voor de studenten in “Hof ter Lo” was Minister President Luc Vanden Brande ook aanwezig. Voor twee nummers applaudisseerde hij niet: “De vakbond” en “De Ziekekas”, nummers van 25 jaar geleden … Misschien was ook de aankondiging aan het begin dat “als er politiekers zijn die willen overlopen, dat liefst voor ons optreden moeten doen” hem in het verkeerde keelgat geschoten.
April
De nieuwe single “Hondepoep (gebaseerd op Da doo run run) wordt voorgesteld. Om het probleem van de hondepoep in Antwerpen op te lossen kennen De Strangers een remedie: ” doed’ al die woefkes is ne pamper aan”! Volgens Gazet van Antwerpen “krijgen ze nu waarschijnlijk alle hondenbezitters op hun dak”. De uitvoering gebeurt “a capella”, waar De Strangers nog altijd in uitblinken.
De B-kant heet “Moktamee”, een leuke cover op de muziek van “Tell me why”. Michel Follet vindt het een prachtige single, maar …. “ze zullen ze niet spelen”!
Met de Agenten van Deurne-Noord nemen De Strangers opnieuw een single op ten voordele van de kinderkankerpatientjes. “Onder vrienden” is een herwerkte versie van “Levenslang” (Friends together); kinderen, zwart én blank, ver én dichtbij moeten we helpen “héél oe leven lank…”. Op de B-kant wordt “Moktamee” hernomen.
Oktober
Opname van een demo. Twee liedjes worden voorgesteld: “Leo” en “Dizzeree”. In het eerste, op de tonen van “Day-O” van Harry Belafonte”, wordt toenmalig Minister van Defensie Leo Delcroix opgehemeld omdat hij de dienstplicht wil afschaffen. In de laatste strofe komt echter de aap uit de mouw: er zijn verkiezingen in aantocht. “Dizzeree” is een aap uit Zaïre die de voordelen van de Antwerpse dierentuin heeft ontdekt. Hiervoor willen de Strangers “I wanna be like you / Bare necessities” uit de Disney-klassieker “Junglebook” gebruiken. Er komt evenwel geen toelating vanwege de Disney-studio en het project gaat noodgedwongen niet door. Of zat Desiré Mobutu er voor iets tussen ? John heeft hierop de volgende commentaar: “Zou Mobutu … zoals de Belgische politiekers smeergeld krijgen?”
De Strangers reageren op de heisa rond het optreden voor het Vlaams Blok in Het Laatste Nieuws
1994
Nest Adriaenssen stapt van de CVP over naar de Centrumpartij.
Vanaf nu brengen De Strangers hun liedjes uit op single-CD.
De eer van de eerste single op CD gaat naar het singletje “Linke Giekes” op de muziek van “I got you babe” van Sonny & Cher. De politieke Guy’s (Spitaels, Coeme en Mathot) krijgen een flinke veeg uit de “schandaal”-pan. De Strangers komen er in “Tien om te zien” mee. Maar blijkbaar is ook hier de tekst te scherp wan de verkoop moet na 800 exemplaren gestopt worden.
Het wordt nog erger: De Strangers moeten weg bij Indisc, “volgens de directeur ook onder druk van …”. De rel rond het opreden voor het Vlaams Blok in 1992 blijft hen nog steeds parten spelen. Ze zoeken en vinden een nieuw platenlabel: “Tune-records”.
Ondertussen vraagt de rederij “Flandria” hen om een reclame-singletje op te nemen: “Oep het Scheld gon veire” en “Wij gon veire” op de melodieën van respectievelijk “The wild rover” en Rod Stewarts “Sailing”.
De Strangers zingen ten voordele van Amok “Is da na Kertsmis” (Strani amore, Laura Pausini) en “Ik wil kroketten” (Dreadlock holiday, 10CC) in op CD-single. Voor de “kroketten” krijgen ze de hulp van de “Heracosingers”. De tekst van “Is da na Kerstmis”, geschreven door Alex, is ronduit indrukwekkend en staat m.i. op hetrzelfde niveau als zeg maar “Het sleutelkind”. Het wordt door hem ook op een schitterende wijze gebracht.
1995
“De Strangers zijn terug.”: titelt de Gazet van Antwerpen op 19 mei
Zij brengen inderdaad, op een nieuw label – Rainbow-, een nieuw singletje uit.
Het begeleidend bericht van de Strangers aan de pers begint als volgt: “Hoe zitta …, w’hore niks nimîer van olle, doede golle nog iet ? !!! … en of we nog iets doen !!!”
Verder hopen de Strangers op de broodnodige (f)airplay, iets waarvan ze de laatste jaren verstoken bleven. Om te eindigen, vragen zij voor die andere ver- of beoordeling: “Astemblieft…, zand erover !!!”
De “nul komma vijf” –medley wordt als B-kantje uitgebracht. Even voordien werd de verkeerswetgeving verstrengd: het alcoholgehalte in het bloed mocht niet hoger zijn dan 0,5 promille in plaats van 0,8 voordien. In samenwerking met de rijkswacht werden er voor het verkeersprogramma “Kijk Uit” verschillende spotjes opgenomen om dat aan elke chauffeur duidelijk te maken. Voor de muziek laten De Strangers zich inspireren op de studentendrinkliederen uit “De grote Salamander”: Ein Prosit, Bier Her, Overal, ’t Heeft ons deugd gedaan, … Ook de lokale Antwerspe tv, ATV, is bij de voorstelling aanwezig en maakt er een reportage over.
De nummertjes worden als “onschuldig” beoordeeld.
De single wordt goed onthaald en zij komt in de hitparade. Dit is, voorlopig, de laatste keer.
Het vervolg op de Kwakkelbak is al even onschuldig: “Oh, what a kiss”, een house-versie van een vroeger liedje dat samen met Eddy Wally werd opgenomen. “La bamba” vormt de zogenaamde “B”-kant van de single.
1996
Dit jaar worden er 2 singles uitgebracht en komt er ook een full-CD uit, de eerste sinds 1991 !! Het tijdperk dat De Strangers 1 Lp/CD per jaar uitbrengen is lang voorbij.
Van “Let’s twist again” van Chubby Checker maken de Strangers “Lot ons ruzie maken” en op de “Boerinnekensdans” van de Limburgse Zusjes, een hit uit de jaren vijftig, laten zij de boer aan het woord met hun mening over het MAP (mestactieplan) van minister Norbert De Batselier in “De boer hij ploegde voort”. Ook nu komen de Strangers, net als bij hun vorige 2 singles, in “Tien om te zien”.
De eerste full-CD sinds 1991 heet “Dansen met …” en bevat 14 “ambiance”-nummers. Van de eerder uitgebrachte singletjes komen enkel de volgende liedjes op de CD terecht: De kwakkelbak, 0,5 promille medley, Oh, what a kiss, La Bamba, Den boer… hij ploegde voort en Lot ons ruzie maken.
Deze worden aangevuld met vroegere nummertjes zoals ” ’n Nief voituur”, “Toffe vrouwkes”, “M’n pensjoeng”, ” De let kiss-les”, “Zorba’s dance”, “Casatshok” en “Bij de rijkswacht”. Het zijn echter nieuwe uitvoeringen met hier en daar een tekst die aangepast is. “Bij de rijkswacht” is zelfs een onvervalste house-versie.
Het enige nieuwe nummer is “De ongezondheidsrock” op Bill Haley’s “Rock around the clock”.
In augustus breekt in België de Dutroux-affaire uit. Iedereen is verontwaardigd en de emoties laaien hoog op. De Strangers kunnen het niet laten en voor hen is de affaire de aanleiding om nog eens scherp uit de hoek te komen. In ” ’t Is toch graaf”, gebaseerd op “How Bizarre” van OMC, maken De Strangers op een kleine vier minuten tijd een analyse over de toestand in België.
Ondertussen maken de Strangers ook nog tijd om op te treden voor bejaardenzorg.
1997
De Strangers vieren dit jaar hun 45-jarig bestaan. Daarvoor krijgen ze een ster in het Metropolis-complex te Antwerpen. De lokale televisie ATV was erbij.
En De Strangers hebben nog nieuws. Ze hebben een nieuwe single-cd uit: “O.C.M.W.” op muziek van “YMCA” van de “Village People”. “Danke Menselief” wordt hernomen maar met een herwerkte tekst waarin ze zeggen dat ze voor iedereen zongen. En omdat ze geen blad voor de mond namen werden ze af en toe in de grond geboord. Maar het was altijd de bedoeling om de mensen te amuseren, in het dialekt. En deden ze de mensen al eens pijn dan was dat per abuis want ze vroegen niet meer dan dat “men goed zou kunnen lachen met ons”. Ze besluiten met “Merci, Madam, Juffra, Meneer”
In de vroege ochtend van 4 juni overlijdt Gust Torfs.
Om 45 jaar Strangers te vieren brengt Dureco een verzamel-CD uit, bestaande uit 3 CD’s, onder de titel: “De Strangers 45 jaar” … . Slechts zes van de 45 liedjes zijn recent: Danke menselief, Hondepoep, Mokt da mee, O.C.M.W., Ik wil kroketten en Veel te goe is half zot. Voor de resterende liedjes maakt de maatschappij het zich gemakkelijk; de helft ervan was reeds te horen op de verzamel-CD ter gelegenheid van 40 jaar Strangers. De inbreng van de Strangers is minimaal; hen werd enkel gevraagd wat hun favoriete liedjes waren.
Dit jaar parodiëren De Strangers nog eens een winnend Songfestivalliedje. “Love shine a light” van Katrina & The Waves wordt “De Lottomiljonair”, iets waar vele mensen van dromen en waar het, volgens De Strangers, meestal ook bij blijft.
Moeten De Strangers doorgaan of niet? Tijdens de opname van “De Lottomiljonair” voor “Tien om te Zien” werd dit gevraagd aan het publiek. De reactie kan tellen: “Honderden brieven hebben we gekregen, van overal uit Vlaanderen.” “Ik was er niet goed van.”, vertelt John.
Zaterdag 29 en zondag 30 november 1997 is een Strangers-weekend bij Radio Souvenir (106.7FM). Op zaterdag worden zij uitgebreid gevierd in ” ’t Pakhuis” aan de Vlaamse Kaai in Antwerpen. Deze happening, die loopt van 12 tot 19 uur, staat bol van prettig herinneringen en muziek. “Tijdens de viering kan men van een “Strangers”-buffet meesmullen en een eenmalig zelfgebrouwen Strangersbier door het keelgat spoelen. De toegang is gratis.” De viering is een voltreffer. Ook burgemeester Leona Detiege komt even langs en geeft zelfs een korte toespraak.’s Anderendaags volgt er op Radio Souvenir tussen 9 en 19 uur een radiospecial: “Strangers on 45” met fragmenten van de viering van zaterdag en de 45 best gesmaakte gouwe ouwe, volgens de keuze van de luisteraar.
1998
Er worden twee nieuwe CD-singles uitgebracht:
Ter gelegenheid van de “Coupe du Monde” die deze keer in Frankrijk doorgaat, moedigen de Strangers de Rode Duivels aan met “Gef’t ‘m van katoen” en “We gon nor Frankrak”
Met “Zieda” persifleren de Strangers het winnend Songfestivalliedje “Diva” van Dana International. Om te mogen deelnemen aan het volgende Songfestival, zullen zij zich wel eerst moeten laten transplanteren tot “Strangerinnen” en dan zullen “Axelle Redje”, “Jeannineke”, “Ernestinneke” en “Babetje” zeker zegevieren want “met volk in de statie” wint een vrouw immers altijd.
Met “Den echten Eddy” wordt Eddy Wally door zijn “fiolen” getrokken, dixit Alex, want als iedereen dat doet waarom mogen wij dat dan niet.