In memoriam Bob Van Staeyen
1936-2020

Vóór hij Stranger werd, in vervanging van Gust Torfs, die eind 1964 het podium vaarwel zei, had Bob in de jaren 50 met drie andere jongens het kwartet ‘Nul Komma Drie’ gevormd. Nadat hij gitaar leerde spelen, stichtte hij een nieuwe groep ‘The 3 Comedians’, om na het uiteenvallen ervan aan de slag te gaan bij het orkest van Jef Derwey. Tot januari 1965, want vanaf dan maakte hij deel uit van The Strangers en begeleidde hij hen, samen met Alex, met de gitaar. En is het toeval, maar vanaf dan scoren zij hun eerste hit met de dubbele A-single Zorba/ ‘k Hem geblèt.

Bob was de droge, flegmatieke op het podium. Door zijn voorkomen, een typische moustache (daarvoor werd hij in 1991 door de Antwerpse Snorrenclub geëerd als Snor van het Jaar’) en een uitgestrekt voorhoofd werd hij steevast door John aangekondigd als ‘de man met de badmuts, nudist op hoog niveau’. En zoals Pol altijd succes oogstte met zijn mop over ‘de twee vlooien’, kreeg Bob de zaal gegarandeerd plat met zijn klassieker ‘Er waren eens twee cowboy’s…’

Dat Bob een mooie zangstem had, kon je goed horen in liedjes als ‘Ik wil ’n stad’, ‘De broek van grootmoemoe’ en ‘Ne getrouwde vent’. Maar Bob zal altijd onlosmakelijk verbonden blijven met het officieus volkslied van Antwerpen, het enige lied dat elke Antwerpenaar kent en kan meezingen. 
Het enige lied dat gekoesterd wordt door zowel Antwerp, Beerschot als Berchem: 
“Antwarpe (… gij zè gij veur mij… Rood-wit/Mauve-wit/Geel-zwart….)”
Na een korte piano-intro was het Bob, die met zijn heldere, egale, half-baritonstem, de eerste strofe inzette:
‘De lichtjes oep de Schelde, den beiaard van den tore, mense oep ’n bank, ’n ons lief vrouwke en de Vlaeykensgank, de straat waar ‘k vruuger katteke spèlde’…Zo zal Bob altijd in onze herinnering blijven voortleven.

De vzw biedt haar deelneming aan aan de familie en De Strangers.


Lidgeld 2021

Het lidgeld voor 2021 blijft ongewijzigd 30 euro bedragen.

Door de coronacrisis zijn de activiteiten voor 2020 noodgedwongen opgeschort, en het ziet er niet meteen naar uit dat het begin van 2021 verbetering zal brengen.

Niettemin zullen we volgend jaar onze jaarlijkse bijeenkomst organiseren van zodra het ons is toegestaan. Dat zal allicht niet in het voorjaar zijn, maar we mikken toch hoopvol op de zomer!


De Facebookkroniek

29 september – John vierde zijn 87ste verjaardag.

1 november – Het interview met John door Radio Opsinjoor uit Mechelen werd opnieuw uitgezonden.

Het overlijden van Bob Van Staeyen op 14 november vond grote weerklank op Facebook. Onze eigen in memoriam kreeg 3.300 ‘likes’, werd 2.800 keer gedeeld en er waren 1.100 opmerkingen.
Ook het filmpje van het gesprek ter gelegenheid van de toekenning van de Prijs voor de Vrijheid van Libera! (maart 2020) werd gretig gedeeld.
Daarnaast deelden we verschillende audiovisuele odes aan Bob, net als aankondigingen van bijvoorbeeld Radio Express: Oep Trot met Glenn Pellis, dat op 22 november grotendeels aan hem gewijd was, of de hulde van Marc Fransen op Radio Minerva.
Uiteraard kon 4TACT niet ontbreken met hun eigen ode aan Bob én aan Antwerpen met hun eigen versie van ‘Ântwârpe’.

16 november – We stonden ook stil bij het overlijden van Lutgart Simoens.

23 november – De Antwerpse Gemeenteraad erkende ‘Ântwârpe’ als volkslied van Antwerpen, waarmee een de facto situatie officieel werd gemaakt.

In de week van 7 tot 11 december zond Eclips-tv het interview met de vier Strangers en hun echtgenotes opnieuw uit.

De feestperiode breekt weer aan. 4TACT nam een eigen versie op van ‘Bomma is overreje deur de Kerstman’ om iedereen fijne feestdagen te wensen.
ATV zal op 1 januari een nieuwjaarsspecial uitzenden, met ‘Ântwârpe’ als rode draad. Alex en John zullen ‘hunne kop ook eens laten zien’.


Erkenning voor Ântwârpe!

Fier als Antwerpenaars, en fier als vzw of Stranger, hebben we het nieuws vernomen dat Ântwârpe door de Antwerpse gemeenteraad is erkend als het Antwerpse volkslied!

De facto was Ântwârpe reeds uitgegroeid tot het enige lied dat alle Antwerpenaars, en alle Antwerpse voetbalsupporters, met elkaar verbindt.

Nochtans stond het niet in de sterren geschreven dat het liedje dit lot was beschoren. Als B-kant van het populaire De Blauwe Geschelpte, ontsnapte Ântwârpe aanvankelijk aan de aandacht. Maar De Strangers sloten hun shows steeds af met ‘de Antwerpse Brabançonne’, dixit John, dat zo nationale bekendheid verwierf en werd meegezongen van De Panne tot Maaseik.


Wonen we binnenkort in een Strangersstraat?

Altijd al in de ‘Pol Bollanseestraat’ of op het ‘Gust Torfsplein’ willen wonen? Misschien kan het in de toekomst!

De namen van de overleden Strangers zijn immer door het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen op de lijst gezet van potentiële straatnamen als een eerbetoon aan ons Antwerpse monument.

Het zou mooi zijn mocht er op het Kiel, alwaar hun roots liggen, een Strangersplantsoen komen, maar als we mogen dromen: waarom geen heuse ‘Strangerswijk’?


Nieuw in onze webshop

Nieuwe CD met odes aan Antwerpen

Mét meezingversie van Ântwârpe

Ter gelegenheid van de erkenning van Ântwârpe als volkslied, brengen we een full-CD uit met daarop de liedjes die De Strangers hebben gemaakt over Antwerpen en wat Antwerpen tot ’t Stad maakt.

In onze archieven vonden we de instrumentale versie van Ântwârpe die voor het eerst wordt uitgebracht naast de alom gekende gezongen versie. Laat De Stranger in u los en zing uit volle borst mee!

We verwachten dat de eerste exemplaren nog voor de feestdagen uit de deur kunnen. Het allereerste exemplaar van de Full CD ‘Ântwârpe’ zullen Alex en John van De Strangers in de komende dagen plechtig overhandigen aan burgemeester Bart De Wever, corona-proof in de buitenlucht van de Grote Markt.

De CD zal in de winkels aangeboden worden aan 14,95 euro. Koop je deze aan in onze webshop dan betaal je maar 12,00 euro( met gratis verzending!). Deze promotiekorting van 20% geldt tot 31 december 2020. Als ‘Vriend van De Strangers’ krijg je de gebruikelijke 15% korting daar bovenop en kost hij slechts 10,00 euro

USB-stick De Strangers Compleet

De USB-stick is opnieuw verkrijgbaar in onze webshop, in een aangevulde, nieuwe uitgave.

De twee laatste liedjes, Oosterweel en Da komt ammol goe, zijn voor het eerst aan het volledige oeuvre toegevoegd. De Strangers Compleet verzamelt daarmee álle 444 liedjes van De Strangers.

‘Vrienden van De Strangers’ genieten ook voor deze USBstick de gebruikelijke ledenkorting waardoor je maar 67,50 euro i.p.v. 79.50 euro betaalt.

Leer Antwerps met De Strangers

Nieuw boek van Freddy Michiels

‘Vriend van De Strangers’ Freddy Michiels brengt half december zijn jongste boek uit, waarin hij aan de hand van twintig liedjesteksten van De Strangers zijn Antwerps woordenboek illustreert en de knepen van de Antwerpse taal uitlegt. Het boek bouwt zo voort op zijn voordracht ‘Antwerpse les met De Strangers’ die hij vorig jaar in hun bijzijn heeft gegeven.

Het boek wordt te koop aangeboden aan 29,95 euro, en is onder andere te bestellen via onze webshop.

Voor dit boek kunnen we jammer genoeg geen ‘Vriend van De Strangers’-korting aanbieden.


DE NIEUWSBRIEF

UITGEVER

RENÉ VAN CAMP
Verantwoordelijk uitgever

voor

De Strangers v’r Altaaid vzw
BE 0656 530 147
RPR Gent, afdeling Brugge

REDACTIE

VALERIA VAN CAMP, Tekstredactie
RENÉ VAN CAMP, Beeldredactie
LOUIS WELTERS, Redacteur nazicht

BEELDBANK

Het Strangersarchief &
De Strangers v’r Altaaid vzw

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *